2020/2021 BMW/MINI-modellen Software-Tuning Niet Mogelijk | Locked ECU

2020/2021 BMW/MINI-modellen Software-Tuning Niet Mogelijk | Locked ECU

In de afgelopen maanden hebt u wellicht enkele nieuwsberichten gelezen met informatie over geblokkeerde ECU's in gloednieuwe BMW- en MINI-modellen.

Deze modellen zijn vanaf ongeveer eind juni 2020 geproduceerd en de problemen houden verband met nieuw ontwikkelde en gefabriceerde Bosch MEVD- en MG1-ECU’s, die op productielijnen in BMW Group-fabrieken in diverse modellen zijn geïnstalleerd.

Tuning-specialisten over de gehele wereld hebben te maken gehad met dit nieuwe probleem waarbij modellen en hun boordcomputers niet meer toegankelijk zijn, en daarom niet langer ECU of software getuned kunnen worden. Volgens ingewijden kan dit probleem, welke over de afgelopen maanden opdook in een breed scala aan BMW- en MINI-modellen, mogelijk van invloed zijn op alle Bosch Tricore-platforms die momenteel worden geproduceerd.

De reden voor de update houdt verband met verbeterde beveiliging voor autonoom rijden en andere rijhulpsystemen en het voorkomen dat hackers mogelijk kunnen ingrijpen in de systemen van het voertuig. De blokkade is geïntroduceerd in de bootloader van de boordcomputer en is geïmplementeerd op processorniveau, waardoor “bench unlocking” met directe toegang op de ECU niet meer mogelijk is.

De uitkomst van deze situatie betekent voor nieuw geproduceerde auto’s dat de volgende opties niet meer mogelijk zijn:

  • Geen OBD unlocking
  • Geen bench unlocking
  • Geen bootpin unlocking
  • Geen ECU/softwaretuning

Tot nu toe is de volgende informatie bekend:

  • Niet alleen BMW- en MINI-modellen worden getroffen, ook andere fabrikanten zoals Audi, VAG en Mercedes zullen hetzelfde probleem hebben of krijgen.
  • Geen enkele ECU-remapping of ODB-tuning-oplossing werkt tot nader order.
  • ECU’s die vóór eind juni 2020 zijn geïnstalleerd met de oudere Bosch-bootloader, kunnen niet worden bijgewerkt of geupdate naar de vergrendelde versie met een reflash van uw dealer.
  • Alleen nieuwe auto’s die vanaf eind juni 2020 zijn geproduceerd, worden getroffen.
  • Oude auto’s zijn niet aangetast en kunnen tot nader order worden getuned.

Helaas is dit geen goed nieuws voor onze klanten en toekomstige eigenaren die een nieuw voertuig hebben besteld dat nog moeten worden afgeleverd of die de afgelopen maanden al is overhandigd.

We hebben de eerste klanten al in onze werkplaats gehad met een ECU gelockte BMW of MINI. Helaas konden we hun niet verder helpen, omdat het niet mogelijk is de ECU te benaderen met onze tuningtools.

Samen met onze partners kijken we naar mogelijke oplossingen voor de ontstane situatie. We hopen dat er snel een oplossing wordt gevonden, maar we denken dat het niet binnen een paar weken zal zijn opgelost.

Heeft u vragen of wilt u meer weten over dit specifieke onderwerp, neem dan gerust contact op met ons tuningspecialisten via het onderstaande contactformulier.

Contact

Via de onderstaande informatie kunt u contact met ons opnemen of ons dagelijks volgen op sociale media!

Beek Auto Racing B.V.

Weser 6
2491 DE Den Haag Route

Telefoon: +31 (0)70 3206579
ma t/m vr 08.30 tot 17.30
Niet geopend op zaterdag, zondag en feestdagen
E-mail: info@beekautoracing.nl

Volg ons

BMWspeed MercedesSpeed MINIspeed Porformance VAGspeed

Bezoek ook de dochtermerken van Beek Auto Racing B.V. | Privacy Policy